Partea 1/2


Partea 2/2


Durata:
20 minute
Rezumat:
Un film documentar despre controversele și implicațiile construirii de către Ucraina a Canalului Bâstroe, propus ca să facă legătura între Dunăre şi Marea Neagră. Canalul va fi construit pe teritoriu ucrainean, în Delta Dunării. Datorită faptului că Delta Dunării este o zonă de patrimoniu mondial UNESCO, România, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au cerut Ucrainei să oprească acest proiect, din cauza interferenţelor posibile cu ecosistemul deltei.

Pe 11 mai 2004, guvernul ucrainean a inaugurat în mod oficial construcția unui canal navigabil în Delta Dunării, partea ucraineană. Guvernul a ales pentru aceasta canalul numit Bâstroe, care trece chiar prin mijlocul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Intenția autorităților ucrainene de a construi un canal care să lege Dunarea de Marea Neagră prin canalul Bâstroe, care traversează rezervația naturală, va permite Ucrainei să aibă o cale de acces navigabilă la mare. Acest canal va avea o lungime de 10 km.În prezent, vasele ucrainene trebuie să treacă prin România pentru a putea ajunge la Marea Neagră, după abandonarea, în 1997, a canalului ucrainean Prorva, devenit impracticabil după o întrebuințare de 40 de ani.

Un alt motiv invocat de guvernul ucrainean pentru construirea acestui canal este revitalizarea porturilor din Deltă, închise în anii ’90. Zona beneficiază în prezent de un regim de protecție ecologică integrală, potrivit căruia orice activitate umană în regiune este interzisă, inclusiv realizarea unei construcții care ar aduce modificări importante configurației zonei. (Surse: Salvatidelta.ro și Wikipedia)