Regia:
Mircea Veroiu
Cu:

Leopoldina Balanuta, Maria Ploae,
Mircea Albulescu
Durata:
99 minute
Nota:
IMDB: 6.5
Rezumat:
In preajma lui 1848, in Ardeal, Mara (Leopoldina Balanuta), apriga si intreprinzatoare precupeata, se opune iubirii fiicei ei Sida (Maria Ploae) pentru neamtul Hans (Andrei Finti). Dar dupa ce tinerii se casatoresc, Sida se dezvaluie la fel de rapace ca si mama ei.

"Adaptare dupa "Mara" lui Slavici, in care personajele incearca depasirea propriei conditii, podul fiind piatra de hotar temporar si existential. Supraincarcata epic, drama e, mai curand pretext de stilizare plastica, domeniu in care, cu colaborarea autorului imaginii Calin Ghibu (Premiul ACIN), cineastul straluceste. In schimb, preocuparea pentru psihologia eroilor e minima. De exemplu, imediat dupa oficierea nuntii, autorul precipita, fara nuante, incompatibilitatea de caractere. Sugestiva coloana sonora (ing. Andrei Coler - Premiul ACIN)" (Tudor Caranfil)

Ecranizare dupa romanul "Mara" de Ioan Slavici.
"Aceasta tratare romantica, nu romantioasa, tragica, dar nu dramatica, este plusul pe care il aduce Veroiu operei lui Slavici. Caci filmul sau, finalmente, nu spune cu nimic mai putin decat romanul lui Slavici." (Eva Sirbu - 1976 Cinema)

"Distributia impecabil alcatuita si condusa, prilejuieste unor excelenti actori veritabile bijuterii interpretative chiar in roluri miniaturale de numai cateva replici: Irina Petrescu, interiorizata si cerebrala, Florina Cercel, frumoasa si senzualitate nelinistita, Florin Zamfirescu, cu privire de caprior haituit... Monica Ghiuta ca un lujer pe cale sa se franga sub povara muncii si Ion Caramitru, in cea mai cizelata compozitie a lui." (Manuela Cernat - 1976 Romania libera)